De gereformeerden in Zijldijk behoren altijd al tot de Christelijke (Afgescheidene) Gereformeerde Gemeente in het naburige 't Zandt, vanaf 1892 'Gereformeerde Kerk' genoemd; daarover straks meer. Kennelijk vinden de Zijldijkster gereformeerden de afstand tussen Zijldijk en 't Zandt op een gegeven moment te groot en wil men ook graag als Zijldijkster gereformeerden onderling zo nu en dan voor bijvoorbeeld verenigingswerk bij elkaar komen. Vandaar dat aan de kerkenraad van 't Zandt gevraagd wordt toestemming te geven voor de bouw van een eigen kerkje. De Zijldijksters maken ernst met hun eigen financiële bijdrage voor de realisering van hun wens: ze tasten diep in de buidel en tonen grote offervaardigheid. Met medewerking van de kerkenraad kan men de bouw ter hand nemen. De plannen ziijn gemaakt door de architecten Wieringa en Van Eerden. Wel hebben de mannenbroeders in 't Zandt als voorwaarde gesteld dat door het gebruik van het kerkje de eenheid van de gemeente niet verbroken mag worden. Want de Zijldijksters zijn en blijven gewoon lid van de Gereformeerde Kerk van 't Zandt!
Op 24 augustus 1886 kan de kerk in gebruik genomen worden. Het is 'een klein, eenvoudig doch net zaalkerkje'. Boven de hoofdingang wordt een gedenksteen aangebracht met de tekst uit Genesis 28 vers 17: 'Dit is niets dan een Huis Gods'.
Groot feest dus in Zijldijk. Ds. L. Meijering (1827-1889) van 't Zandt zal de 'inwijdingsdienst' uiteraard leiden. In de tot de nok toe gevulde kerk luisteren de dorstigen naar het Woord met grote belangstelling naar de preek van ds. Meijering. Maar de toehoorders missen iets! Als de predikant noemt waarvoor het kerkje gebruikt zal gaan worden, maakt hij alleen melding van de catechisaties, de zondagsschool en de vergaderingen van de Jongelings- en de andere verenigingen. Hij 'vergeet' er bij te zeggen dat er op zondagavond ook kerkdiensten gehouden zullen worden! Want dat is uitdrukkelijk afgesproken met de kerkenraad.
Enige onenigheid…
Als een van de gemeenteleden de kerkenraad in 't Zandt vraagt of zijn kind, en ook die van andere Zijldijkster gereformeerden, in het kerkje in Zijldijk gedoopt mogen worden, is de kerkenraad als één man tegen. Dat zal de eenheid van de gemeente breken, daarvan zijn ze overtuigd. "De kinderen der gemeente behoren ook in het midden der gemeente opgedragen en door de doop in haar ingelijfd te worden".
De predikanten: wisselingen van de wacht (van 1890 tot 1948)
De Gereformeerde Kerk te 't Zandt (1892)
Een nieuw armenhuis in Zijldijk (1906)
Ondertussen worden in Zijldijk meestal avonddiensten gehouden met als voorganger de predikant van 't Zandt, een classispredikant of soms een ouderling die een preek leest. Ondanks het feit dat in 1914 de 'Grote Oorlog' iis begonnen, kon in 1915 in de kerk van 't Zandt voor fl. 7.775 centrale verwarming worden aangelegd, terwijl dat jaar bovendien een consistorie wordt gebouwd, wat fl. 1.660 kost. In 1919 wordt bovendien besloten de consistorie aan te sluiten op het elektriciteitsnet; de kerk moet zich vooralsnog behelpen met de aloude olielampen. Maar in 1922 wordt ook de kerk voorzien van elektrische verlichting.
De School met den Bijbel gesticht (1913)
Zijldijk op weg naar zelfstandigheid (vanaf 1935)
Maar langzamerhand wordt het verlangen zichtbaar om ook in Zijldijk een zelfstandige Gereformeerde Kerk te vormen, los van 't Zandt. Het aantal gereformeerden beweegt zich in 1935 richting de honderd, en ook financieel gezien zal men zich als zelfstandige kerk kunnen bedruipen, is de stellige overtuiging van de Zijldijksters. Vandaar dat het onderwerp van kerkinstituering in 1935 op de kerkenraadstafel terecht komt. Een commissie vertegenwoordigend alle gereformeerden te Zijldijk, vraagt de kerkenraad namelijk medewerking om in dat dorp een Gereformeerde Kerk 'tot openbaring te brengen'.
De kerkenraad kan zich echter dan nog niet met de plannen verenigen. Omdat de in Zijldijk woonachtige kerkenraadsleden zich van stemming onthouden, is het een unanieme kerkenraadsbeslissing om een en ander op de lange baan te schuiven. Want de zelfstandig wording van Zijldijk zal de kerk van 't Zandt in de financiële problemen kunnen brengen doordat men dan van zo'n honderd Zijldijkster leden afscheid zal moeten nemen en ook van hun kerkelijke bijdragen en collecten.
Diaconiewoningen verkocht
Hernieuwde pogingen
Uiteindelijk komt de classis tot de conclusie dat erkend en gewaardeerd moet worden dat men in Zijldijk zo verlangt naar zelfstandig kerkelijk leven, maar dat uit het zelfstandig worden van Zijldijk financiële gevolgen voortvloeien waarvoor de classis verantwoordelijk zal zijn, omdat de (een of twee) hulpbehoevende kerken die daardoor ontstaan immers door financiële ondersteuning van de classis geholpen zullen moeten worden. Het gevaar is groot dat door het verlies van zoveel leden de kerk van 't Zandt financieel in de problemen zal komen en dat bovendien ook de kleine kerk van Zijldijk het hoofd niet boven water zal kunnen houden. En de classis kan in de crisisjaren '30 geen extra kosten op zich nemen.
Verder meent de commissie dat de afstand tussen beide dorpen geen probleem is of hoeft te zijn en dat de leden in Zijldijk ook voldoende pastorale begeleiding krijgen, terwijl het evangelisatiewerk van de kerkenraad misschien zelfs nog zal toenemen. Vandaar dat de commissie de classis voorstelt afwijzend te beschikken. Hetgeen geschiedt. Een vergoeding voor de kerk van 't Zandt?
Dat is voor de Zijldijkster broeders aanleiding hulp te zoeken bij de Particuliere Synode, die op 10 juni 1936 in Groningen bijeenkomt. De uitspraak komt een jaar later, in juni 1937. De particuliere synode te Groningen stemt in met de conclusies van de classis Appingedam. En dan is het een paar jaar stil.
Een hulppredikant? (1943)
Het duurt niet lang of men heeft een hulppredikant gevonden in de persoon van ds. A. Douma (1909-1944) uit Cubaard, die in tijdelijke dienst benoemd wordt. Dat de Zijldijksters daardoor nog meer verlangen naar volledige zelfstandigheid, spreekt voor zich. In Zijldijk en in het naburige Kolhol besluit men te laten zien dat men samen voldoende geld kan opbrengen om niet alleen een predikant te bekostigen maar ook te kunnen overgaan tot de bouw van een pastorie, als dat nodig zal zijn. Opmerkelijk is trouwens ook de grote financiële bijdrage die de gereformeerden in 't Zandt en de daaronder ressorterende dorpen Leermens en Zeerijp leveren. De kerkenraad stemt dan in met het verzoek om tot kerkinstituering in Zijldijk over te gaan. Ook de classis Appingedam gaat akkoord.
Afb. links: Ds. H.A. Kievits (1880-1960) heeft de zelfstandig wording van de kerk van Zijldijk begeleid.
De instituering van de kerk te Zijldijk (1944) Op 16 juli worden zij in hun ambt bevestigd tijdens een dienst in het kerkje te Zijldijk, die onder leiding staat van ds. H.A. Kievits (foto links)van 't Zandt.
Afb. links: Ds. G. Haaksma (1914-2008) op latere leeftijd. Hij is de laatste predikant van Zijldijk.
De eerste predikant: ds. G. Haaksma (van 1945 tot 1948)
De laatste dienst in de kerk wordt overigens op 25 november 2009 gehouden. De Zijldijkster gereformeerden sluiten zich meestal aan bij de Protestantse Gemeente te Roodeschool.
Een nieuwe toekomst voor de kerk
Het eetgedeelte van het vakantieverblijf ziet er prachtig uit. Bron: vakantiekerkje.nl.
Steeds meer kerken in Nederland worden omgebouwd tot woning, horecagelegenheid of vakantiehuis. Zo ook dit magische witte kerkje in Zijldijk, hoog in Groningen. Aan de buitenkant zie je nog goed dat dit gebouwtje ooit een kerkje is geweest. De binnenkant is volledig gerenoveerd en smaakvol ingericht. Er is plek voor twee personen. Zij kunnen hier volop genieten van een gezellige zithoekje gemaakt van steigerhout, een heerlijk tweepersoonsbed (boxspring), een ruime keuken met vaatwasser, oven en koffie- en theemogelijkheden en het weidse uitzicht vanaf de lange keukentafel. Het bed staat op een verhoging in de kapel zelf, waardoor je hier volledig kunt ervaren hoe het is om in een kerk te overnachten. Extra leuk: in de kerk vind je een grote televisie, spelletjes, boeken en tijdschriften. Naast de accommodatie ligt een grote tuin met fraai uitzicht over de groene omgeving. Even onthaasten in de provincie? Dan zit je hier zeker op de juiste plek.
Het slaapgedeelte van het vakantieverblijf. Bron: vakantiekerkje.nl.
Omgeving
Het verblijfgedeelte van het vakantieverblijf ziet er prachtig uit. Bron: vakantiekerkje.nl.
|
||||||||||||
|